AAC/Olympia - DSZ kent gelukkige winnaar

Scheidsrechter

Hoften, A.G. van

Accommodatie

Onbekend

In Horssen staat de streekderby AAC/Olympia tegen DSZ op het programma. Van een echte derby-sfeer is echter geen sprake. Langs de kant staan, mede vanwege het koude en mistige weer, niet meer dan een 50-tal toeschouwers en in het veld viert sportiviteit lange tijd hoogtij. Pas in de laatste minuten slaat de vlam in de pan en moeten vele helpende handen te hulp schieten om vechtende spelers uit elkaar te halen. Een onnodig einde voor een wedstrijd, die eigenlijk geen winnaars had moeten kennen. En meer nog een einde dat niet past bij beide verenigingen.

Eerste helft

De bezoekers krijgen in de eerste minuten de beste kansen om de score te openen. Nick Peters heeft de bal in de 10de minuut voor het inschieten, echter hij weet de kans niet op waarde te schatten. Nog geen minuut later wordt een schot van Sander de Haas met veel moeite van de lijn gehaald. In het eerste halfuur van de wedstrijd speelt DSZ bij vlagen verzorgd voetbal. De bal gaat van voet tot voet en de ploeg heeft gedurende grote delen balbezit. Doelman Willem v.d. Akker hoeft in het eerste half uur eigenlijk niet in actie te komen. De eerste grote kans voor de thuisploeg kan pas in de 25ste minuut genoteerd worden.

In de 36ste minuut wordt een inzet van Nick Peters geblokt. De bal wordt slecht uitverdedigd en komt voor de voeten van Sander de Haas. Via een boog verdwijnt de ingeschoten bal over de Horssense goalie. Trainer Jeroen van Kampen mag in de volgende minuut achter de reclameborden plaatsnemen. Wegens commentaar op de leiding wordt hij uit de dug-out verbannen. Tien minuten later fluit de scheidsrechter af. De ploegen gaan naar de kleedkamer met een 0-1 stand.

Tweede helft

De eerste de beste aanval na de rust levert de thuisploeg een doelpunt op. Op de rechterflank wordt de DSZ-verdediging op snelheid geklopt. De voorzet is precies op maat en wordt in de korte hoek gekopt: 1-1. Nog binnen de minuut kan DSZ weer scoren. Een kopbal van Cas-Janssen-Steenberg verdwijnt echter net over in plaats van onder de lat. In de 10de minuut wordt de doorgebroken Nick Peters onreglementair gestopt. De bal wordt op de stip gelegd en verdediger Bart Lammers heeft geluk als de arbiter hem de gele kaart toont. De door Sander de Haas ingeschoten penalty wordt op fraaie wijze door de Horssense doelman gestopt.

In de 15de minuut ziet DSZ middenvelder Bjorn Theunissen met lichte knieklachten vertrekken. Zijn plaats wordt ingenomen door A-junior Pim van Wolferen. Nog geen 5 minuten later komt de thuisploeg met 10 man te staan. Lammers trekt Nick Peters opnieuw tegen de grond en ontvangt een tweede gele kaart. Zoals zo vaak gebeurt in het voetbal keren dan de kansen. DSZ, met een man meer op het veld, gaat te geforceerd voetballen en verliest de greep op de wedstrijd. De thuisploeg stroopt de mouwen extra op weet DSZ meer en meer in de hoek te drukken. Het spel oogt in het laatste kwartier aan beide kanten onrustig. Het spel “flippert” alle kanten op. Beide ploegen maken geen aanspraak op de winst.

Toch weet de thuisploeg nog te scoren. In de 44ste minuut krijgt de ploeg een hoekschop. De bal wordt voorgebracht en in eerste instantie door doelman Willem v.d. Akker weggestompt. De bal valt voor een Olympia speler, echter diens inzet wordt opnieuw gekeerd. Een derde schot is de doelman dan te machtig. Tot verbijstering van de oranje-witten verdwijnt de bal in het doel. AAC/Olympia is de gelukkige winnaar. Beide ploegen hebben gezien het spelbeeld aanspraak mogen maken op een gelijkspel.

De wedstrijd eindigt in een vervelend schouwspel. Twee spelers van de thuisploeg zagen op zeer onsportieve wijze invaller en A-junior Rens Smidt van achter compleet van de sokken af. Bij beide ploegen zijn er dan spelers die menen dat de straf voor deze zeer onsportieve overtreding met de vuisten moet worden opgelost. De scheidsrechter raakt het overzicht kwijt en stuurt alleen DSZ-verdediger Jasper v.d. Zandt met rood weg. Met name de twee spelers, die de overtreding maakten, krijgen geen kaart, sterker nog een onbegrijpelijke vrije trap. De gemoederen blijven ook na de wedstrijd nog even verhit.