Scheidsrechter

Arnts, P.M.J.

Accommodatie

Onbekend

De wedstrijd begint in een laag tempo en niets lijkt er op dat er snel gescoord zal worden. In de 9e minuut ligt de bal plotseling in de touwen bij de bezoekers. De eerste aanval van de thuisploeg levert meteen een doelpunt op. Een schot wordt van richting veranderd, waardoor sluitpost Willem v.d. Akker op het verkeerde been komt te staan: 1-0.

DSZ lijkt in de 17e minuut ook te gaan scoren. Een prima schot van aanvaller Nick Peters wordt echter geblokt voordat hij de kans kan verzilveren. In deze fase van de wedstrijd is Roda de betere ploeg. Met de voorsprong in de rug speelt de ploeg vol zelfvertrouwen, DSZ werkt hard maar heeft in deze minuten moeite om de bal in de ploeg te houden. Ondanks het overwicht van de thuisploeg lijken de geheel in het wit spelende Boven-Leeuwenaren te gaan scoren. In de 30e minuut krijgt Neill Schiks een grote kans om de gelijkmaker te maken. Zijn ingeschoten bal wordt echter op miraculeuze wijze tegengehouden. In de volgende minuut lijkt een kopbal van Jasper v.d. Zandt in het doel te vallen, echter de paal brengt redding, waarna de bal in de handen van de reeds gepasseerde doelman stuitert.

Roda laat in de 40e minuut zien hoe men effectief met de kansen omspringt. Een grote kans wordt omgezet in een doelpunt. Met een prachtige boog verdwijnt de bal hoog in de rechterbovenhoek. Vijf minuten later mag de thuisploeg weer een doelpunt bijschrijven. De scheidsrechter besluit om een vlagsignaal voor buitenspel te negeren, waarmee de thuisploeg wel erg wordt bevoordeeld. Frappant was om te zien dat de leidsman het doelpunt in zijn boekje schreef, voordat hij naar de grensrechter liep om diens relaas aan te horen, om dit daarna weg te wuiven. De voorsprong voor de thuisploeg was bij het rustsignaal terecht, echter de 3-0 voelde enigszins geflatteerd.

Tweede helft

In de tweede helft besloot DSZ om in de achterhoede 1-op-1 te gaan spelen. De ploeg begon zeer enthousiast aan de tweede helft en wist ook enkele kleine kansjes te creëren. Tot doelpunten leidde dit echter niet. De thuisploeg had deze dag het woord effectiviteit met grote letters (waarschijnlijk ook nog met sierlijke krullen) op het wedstrijdbord geschreven. Bij de eerste de beste aanval wist de ploeg opnieuw te scoren: 4-0. DSZ bracht in de 21e minuut A-junior Rens Smidt en tien minuten later kreeg hij gezelschap van een volgende jeugdspeler: Pim van Wolferen. DSZ bleef enthousiast zoeken naar de verdiende eretreffer, maar moest lijdzaam toezien hoe Roda vlak na deze twee wissels weer wist te scoren. Een messcherpe counter leverde een volgende doelpunt op.

Het vertrouwen bij de thuisploeg kreeg een stevige boost, terwijl de hardwerkende DSZ-ers bezig waren met “net-niet-voetbal”. Bij de thuisploeg lukte alles en bij de bezoekers kwamen teveel ballen terecht in de voeten van de tegenstanders. Uiteindelijk wist Roda nog twee keer te scoren, waardoor de eindstand werd bepaald op 7-0. De wedstrijd kreeg nog een vervelend einde voor junior Rens Smidt. De jonge speler maakte een ongelukkige overtreding, die zeker met geel of wellicht ook donkergeel bestraft had mogen worden. De scheidsrechter meende echter dat een rode kaart meer op z’n plaats was. Deze beslissing paste echter niet in het beeld van de wedstrijd, die zeer vriendschappelijk was en het gevoel bij veel toeschouwers overheerste dat een gele kaart meer op zijn plaats was, temeer dat de speler nog geen enkele overtreding had gemaakt.

Roda vertrok goedgemutst naar de kleedkamer. De jonge ploeg uit Boven-Leeuwen moet de nederlaag slikken, echter de moed zeker niet opgeven. De ploeg bleef ondanks de vele tegendoelpunten vol energie voetballen en, wat vooral opviel, zeer positief ten opzichte van elkaar. In de regel zien we bij ploegen die een grote nederlaag krijgen dat de sfeer binnen een elftal daar ook onder te lijden heeft.